“Welke studie moet ik kiezen?”

studiebullets

Hoe kies ik een studie die bij me past?

Veel studenten vinden het moeilijk om een studie te kiezen die bij ze past. Hier gaan velen ook vaak de fout in. Zelf heb ik ook de verkeerde studie gekozen nadat ik was geslaagd.

Toen ik mocht kiezen welke studie ik wilde doen keek ik eerst op internet, er zijn enorm veel websites voor een studiekeuzecheck. Bij mij kwam er een opleiding uit op economisch gebied, wat ik niet zo gek vond aangezien ik het profiel EM had op de middelbare school.

Uiteindelijk ben ik voor bedrijfskunde gegaan, omdat een goede vriend dit ook ging doen en het klonk als een goede en uitdagende studie. Ik heb verder geen aandacht aan de keuze voor m’n studie besteed, behalve de zoektocht op internet. Vijf maanden daarna ben ik ermee gestopt. De reden hiervoor was dat ik slecht met mijn studie begon, ik had niets voorbereid en ging er maar van uit dat mijn huiswerk zichzelf maakte (haha).

Maar ik laat jou niet de verkeerde studie kiezen!

Neem vooral de tijd om een goede studie uit te zoeken, het is immers wat je minimaal voor vier jaar gaat doen, en sterker nog, waar je de rest van je leven op aangekeken wordt.

  • Kies een studie binnen je kwaliteiten

Denk aan de vakken die jou redelijk goed afgingen. Kijk niet alleen naar de eindcijfers maar ook naar je intuïtie.

  • Verdiep je in ten minste vier studies van minimaal twee instellingen

Je kunt je verdiepen in de studies door naar opendagen te gaan (deze kun je met een korreltje zout nemen, maar het is wel goed om erheen te gaan). Op websites staat vaak heel veel informatie over de studie, zoals een studieprogramma en beroepsmogelijkheden etc. En door brochures aan te vragen kun je er vaak achter komen wat de studie grotendeels inhoud.

  • Regel een meeloopdag

Meeloopdagen zijn ideaal voor aankomende studenten. Je kunt dan één dag met een student meelopen die jou alles kunt vertellen over de opleiding die jou interesseert.

  • Wees niet bang om dingen te vragen

Op de opendag of op de meeloopdag kun je dingen vragen die nog onduidelijk zijn, bijvoorbeeld studie-inhoud, baanperspectief en keuzemogelijkheden. Je krijgt vaker spijt van dingen die je niet doet, dan van dingen die je wel doet.

  • De juiste studie

Voorkom dat je iets gaat doen wat je niet gaat halen. Verdiep je dus goed in het vakkenpakket, keuzemogelijkheden en baanperspectieven.

 

Conclusie

1. Maak een selectie van vijf opleidingen die jou aanspreken.

2. Vraag hier informatie over en verdiep je in de opleidingen.

3. Kies er drie uit.

4. Regel voor minimaal twee opleidingen een meeloopdag.

5. Maak de juiste keuze.

The following two tabs change content below.
Mijn naam is Berry, ik ben student en schrijver op Student Info Blog. Mijn missie is om jouw studentenleven leuker en makkelijker te maken.

Laatste berichten van Berry Blom (toon alles)